Followers

November 30, 2011

tips : memilih lauk

1. jika memilih lauk seperti masak lemak cili api, sambal belacan bukanlah padanan yang terbaik. Jika mahu memilih sambal belacan sebagai menu tmbhn...cdgn terbaik pemadanan lauk adlh mcm ni eh...

ayam masak merah + daging goreng kicap + nangka masak lemak + sambal belacan n ulam2...(nangka masak lemak x da cili api)

lagi satu,anything masak lemak putih juga sesuai untuk smbl belacan...

contoh petola dan sotong masak lemak + sambal belacan + ikan masin pekasam

ataupun masak lemak kalio (x pedas mcm masak lemak cili api) + sambal sotong or udang or ikan + sambal goreng jawa + sambal belacan dan ulam2 an...

2. jika memilih sayur masak lemak yg pedas contohnya mcm nenas masak lemak merah,pdnkn dgn ayam goreng kicap ataupun ikan goreng kicap(yg x pedas)..juga sesuai untuk dilawan dgn sambal belacan..

3. jika memilih ayam goreng berempah ataupun ape2 makanan yang kering...pastikan ada padanan lauk yang berkuah seperti kari ataupun masak lemak...

4. jangan!!!!!!!!!!! jangan pilih masak lemak untuk dipadankan dgn nasi tomato,minyak ataupun beriyani...silap haribulan ada yg muntah..hehee..unless ianya adalah kari or kurma (now many people opted to susu cair regardless santan)

nnt klu ade terpike lagi saya update ye....

No comments: