Followers

November 10, 2011

RESEPI : KEK BATIK (MY VERSION)


This is my version...after i think about 13x try and error so many version,and mendapati version ni kene dgn tekak saya...x manis sgt and nice je...(serious,saya big fan of this kek...)
gmbr kat atas ni dah berzaman capture..since dah ade dalam arkib, saya malaslah nak capture gmbr the latest yg saya buat..
anyway sesape nak try version ni...silalah...dgn senang hati


2 packs of biskut marrie 400g (saya selalu beli tiger punya) --patah2 kan,tp klu rajin nak susun dalam bekas dulu pun x pe:)
1 tin susu pekat (dairy champ biasanya yg saya guna)
1 buku butter
1 sudu esen vanilla
1 sudu mocha emalco (x pyh pun x pe)
telur gred B 5 bijik
4 sudu besar cocoa powder
2 sachet instant coffee (up to stock...saya selalu gune nescafe 3 in 1 mild)
2 sudu besar serbuk horlicks (x da pun x pe..tapi ltk ni lagi lemak)
almond nibs 100g (dipanggang) sometimes saya gune kacang tanah biasa tu je,tp almond ni lg sedap...
stgh cawan air pns (dlm 125ml) - utk larutkan cocoa powder + instant coffee + horlicks


Cara2
1. butter dicairkan dgn kaedah double boiler (actually nak masuk terus dlm periuk pun x pe...tp biasanya mcm ni..butter jadi mcm hangus sket)
2. masukkan susu 1 tin..kacau dgn butter tu smpi nmpk berkilat + pekat sket,dgn api sederhana...
3. masukkan bahan2 yg telah dilarutkan dlm air..kacau smpi sebati,pastu masukkan almond nibs
4. pkl telur dgn whisk smpi berbuih,masukkan dalam bancuhan tadi..kacau je..nnt dia nmpk mcm bergentel2...
5.masukkan biskut..matikan api..gaulkan
(saya suke buat masukkan sebungkus biskut,sebungkus lagi susun cantik2 dalam loyang)...
6. time masukkan bahan2 tu dlm loyang...tekan atas dia...

ermm...tetibe rasa mcm nak mkn plak:p

No comments: