Followers

June 29, 2011

RESEPI DAGING GORENG KICAP

bahan2

daging 1kg (rebus smpi empuk,hiris nipis..air rebusan jangan buang eh)

bawang besar 2 biji (1 diblender,1 biji hiris bulat)
bawang putih selabu
halia seinci stgh
(blend bhn2 ni)
serbuk kari dalam 1 1/2 sudu besar (cmprkan dgn bhn blend)
minyak masak untuk menumis secukupnya
lada basah untuk hiasan
gula
garam (jika perlu)
kicap manis
air asam jawa secukupnya

tumis bhn2 yg diblender...klu nk rase pedas sket,boleh masukkan cili giling dalam 1 sudu besar...tumis,smpi naik minyak...bak kata chef wan,selagi x bersin selagi tu x kering lagi tumisan kite...hehehe
then,masukkan daging...gaul2...masukkan kicap dgn air rebusan daging..biarkan mendidih sekejap...bagi dia sebati sbnrnya...pastu ubuh kicap,biarkan lagi...perasakan dgn garam (klu perlu,kdg2 kicap dah menyebabkan lauk ni masin ok..)
perasakan lagi dgn gula,dan air asam jawa...kuatkan api...mendidih je masukkan bawang yg dihiris bulat dgn lada basah yang dah di belah dua....

oh lapar plak...


No comments: